Data rozpoczęcia i zakończenia wydarzenia
2026-05-21 - 2026-05-22
Lokalizacja
Nazwa obiektu: SGTiHVistula
Ulica i numer: Stokłosy 3
Miasto i kod: Warszawa
Organizator
SGTiHVistula, IWiU
Opis wydarzenia
Opis wydarzenia:
Konferencja ma na celu ukazanie wielowymiarowego charakteru turystyki kulinarnej, łączącej perspektywy naukowe, kulturowe, gospodarcze i społeczne. Wydarzenie będzie przestrzenią do wymiany doświadczeń między naukowcami, praktykami branży turystycznej, przedstawicielami kultury, dyplomacji, edukatorami, samorządami i środowiskiem rolniczym, a także okazją do refleksji nad rolą kuchni w budowaniu tożsamości regionalnej i międzynarodowej dyplomacji kulinarnej.
Cele konferencji:
- Integracja nauki, biznesu i kultury w kontekście turystyki kulinarnej.
- Wymiana wiedzy i doświadczeń dotyczących rozwoju branży gastronomicznej i turystycznej.
- Analiza roli rolnictwa, dziedzictwa kulinarnego i dyplomacji w promocji regionów.
- Prezentacja innowacyjnych rozwiązań wspierających zrównoważony rozwój i lokalność.
Główne zagadnienia:
- Kultura kulinarna i dziedzictwo regionalne jako produkt turystyczny.
- Współpraca rolnictwa, gastronomii i turystyki w rozwoju lokalnym.
- Edukacja lokomotywą rozwoju turystyki kulinarnej
- Turystyka kulinarna jako narzędzie promocji i dyplomacji.
- Innowacje, ekologia i cyfryzacja w branży HoReCa.
Adresaci:
Konferencja skierowana jest do naukowców, studentów, edukatorów, nauczycieli, , ośrodków doradztwa rolniczego, menedżerów branży hotelarsko-gastronomicznej, przedstawicieli samorządów, organizacji turystycznych, producentów oraz przedsiębiorców regionalnych oraz mediów kulinarnych.
Charakter wydarzenia:
Dwudniowa konferencja naukowo-branżowa z wystąpieniami ekspertów, panelami tematycznymi, warsztatami oraz prezentacjami dobrych praktyk.
Opłaty za uczestnictwo:
brak