Data rozpoczęcia i zakończenia wydarzenia
2025-06-13 - 2025-06-13
Lokalizacja
Nazwa obiektu: Pałac Wielopolskich w Częstocicach, oddział Muzeum Historyczno-Archeologicznego w Ostrowcu Świętokrzyskim
Ulica i numer: ul. Świętokrzyska 37
Miasto i kod: Ostrowiec Świętokrzyski 27-400
Organizator
Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim, Wydział Humanistyczny Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach
Opis wydarzenia
Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz Wydział Humanistyczny Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach zapraszają na ogólnopolską konferencję naukową pt. „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”, która odbędzie się w dniu 13 czerwca 2025 roku w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach, oddziale ostrowieckiego muzeum.
Kuchnia od zawsze była nieodłącznym elementem historii i kultury ludzkości. Jedzenie to nie tylko biologiczna potrzeba, ale także sposób wyrażania tożsamości, tradycji i wartości społecznych. Każda epoka i cywilizacja wnosiła do kulinariów coś nowego – od starożytnych przypraw i metod konserwacji po nowoczesne techniki gotowania. Wspólne posiłki zbliżają ludzi, budują więzi i są często kluczowym elementem obrzędów oraz świąt. Kuchnia obrazuje historie pokoleń, odzwierciedla migracje i wpływy kulturowe. Dzięki kulinariom możemy podróżować w czasie i przestrzeni, odkrywając smaki świata, które kształtowały cywilizacje i ludzkie doświadczenia.
Celem konferencji jest debata akademicka, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. Konferencja kierowana jest do pracowników naukowych, niezależnych badaczy, doktorantówi pasjonatów tematu.
Proponowana tematyka konferencji obejmuje następujące zagadnienia: kulinaria jako element dziedzictwa kulturowego, historia i ewolucja kulinariów, motywy kulinarne w sztuce, kulinaria jako symbole, kulinaria jako forma wymiany kulturowej, stół jako element łączący pokolenia, jedzenie i picie jako forma budowania relacji społecznych, kulinaria w lecznictwie i medycynie, jedzenie i picie jako wyraz tożsamości kulturowej/ etnicznej/ narodowej/ religijnej, historia i ewolucja piśmiennictwa kulinarnego, kulinaria w perspektywie językowej i inne.
Więcej informacji na stronie konferencji: http://kulinariakonferencja.pl/
udział w tym wydarzeniu jest bezpłatny
Strona internetowa:
