Warsztaty edukacyjno - kulinarne rozwijające możliwości leczenia dietetycznego dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię.

Data rozpoczęcia i zakończenia wydarzenia

2010-09-11 - 2010-09-13

Lokalizacja

Nazwa obiektu:
Ulica i numer:
Miasto i kod:

Organizator

Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię

Opis wydarzenia

Celem zadania jest: 1. Kontynuacja warsztatów edukacyjno-kulinarnych z 2009 roku, przeprowadzenie beneficjentów (osób chorych na fenyloketonurię i ich opiekunów) przez kolejny etap przekazania, rozwijania i utrwalania wiedzy na temat fenyloketonurii. 2. Praktyczne komponowanie diety niskobiałkowej dla osoby chorej na fenyloketonurię pod nadzorem lekarza i dietetyka. 3. Uświadomienie uczestnikom warsztatów (osobom chorym na fenyloketonurię i ich opiekunom) konieczności prowadzenia diety niskobiałkowej. 4. Sprawdzenie u uczestników warsztatów (osób chorych na fenyloketonurię i i ich opiekunów poziomu wiedzy na temat zasad prowadzenia diety niskobiałkowej. 5. Propagowanie odpowiedniej żywności sprzyjającej prawidłowemu funkcjonowaniu chorych na fenyloketonurię. 6. Wszechstronna współpraca z innymi organizacjami w kraju i zagranicą mającymi na celu dobro chorych na fenyloketonurię. 7. Dążenie do zapewnienia odpowiednich, specjalistycznych środków dietetycznych. 8. Zapewnienie zainteresowanym dostępu do wszelkich informacji mających znaczenie dla chorych na fenyloketonurię. 9. Wymiana doświadczeń i wiedzy na temat odpowiedniej opieki i żywienia chorych na fenyloketonurię. 10. Zwiększenie samodzielności beneficjentów projektu poprzez miedzy innymi samodzielne komponowanie zestawów niskobiałkowych posiłków. Zadanie jest dofinansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

Opłaty za uczestnictwo:

bezpłatne

Strona internetowa:

http://www.bydgoskiestowarzyszeniepku.republika.pl

Ta strona korzysta z cookies aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce: Polityka cookies Akceptuję